|
|
امروز: يکشنبه ۱۷ تير ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۲
کد خبر: ۹۳۸۹۴
تاریخ انتشار: ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۳:۴۹
علت اصلی تخریب‌ها علیه برجام و دولت، در این واقعیت نهفته است که حوزه فعالیت‌های برخی از افراد محدود شده است. زیرا با اجرای کامل برجام، شرایط اقتصادی، بویژه مبادلات تجاری به حالت طبیعی باز می‌گردد .
  رئیس جمهوری روز گذشته در سمنان، بار دیگر از رویکردهای تخریبی برخی جریان‌های سیاسی نسبت به «برجام» به عنوان یک دستاورد ملی انتقاد کرد. روحانی از مواضعی گلایه کرد که مؤید موفقیت امریکا و رژیم صهیونیستی در مذاکرات هسته‌ای و شکست ملت و دیپلمات‌های ایران است. او درعین حال از افزایش مطالبات غیرواقعی نسبت به برجام نیز انتقاد کرد و گفت: «فقط سه ماه از اجرای برجام گذشته، اما برخی فکر می‌کنند 30 سال گذشته است.»

به گزارش شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید،اشاره روحانی به رویکردهای جناحی برخی چهره‌ها و رسانه‌هاست که درست از روز اعلام توافق هسته‌ای آغاز شد، رویکردهایی که هدف نهایی آن «هیچ انگاری» 23 ماه تلاش ملی است. اینکه هدف این رویکردها چیست و چرا منتقدان دولت، با دستاوردهای ملی این گونه برخورد می‌کنند، پرسشی است که کارشناسان سیاسی و اقتصادی به آن پاسخ داده‌اند.

پرسش محمد‌ هاشمی از منتقدان برجام 

یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به «ایران» گفت: پیش از آنکه بپرسیم هدف منتقدان از تخریب برجام چیست، باید از آنان پرسید که اگر  توافق هسته‌ای و برجام نبود، اکنون کشور در چه وضعیتی قرار داشت؟ محمد ‌هاشمی با بیان اینکه براساس برنامه‌ریزی تحریم کنندگان، فروش نفت از 5/2 میلیون بشکه به 800 هزار بشکه رسیده بود و این روند همچنان سیر نزولی خود را حفظ کرده بود تا صادرات نفت ایران به طور کلی قطع شود، خاطرنشان کرد: هرچند صادرات نفت به طور کامل قطع نشد،‌ اما بیمه کشتیرانی و روابط بانکی ما با بانک‌های جهانی قطع شده و سوئیفتی در کار نبود.

وی اضافه کرد: لذا منتقدان به این نکته جواب بدهند که اگر برجام نبود، کشور در چه شرایطی قرار می‌گرفت. اگر آنان در قضاوت‌های خود انصاف به خرج دهند، خواهند دید که برجام تا اینجای کار، مشکلات بسیار مهمی از کشور را حل کرده است.  ‌هاشمی با بیان اینکه نباید فراموش کرد  طرف مقابل نیز بدعهدی‌ها یا کارشکنی‌هایی انجام داده است، این بدعهدی‌ها را ناشی از ماهیت روابط ایران و امریکا دانست و افزود: ما هیچ گاه به امریکا اعتماد نداشتیم از این رو محاسباتی در روابط دو کشور  وجود دارد که بر اجرای برجام سایه انداخته است، هرچند می‌توان با برخی ابتکارات، این عوارض را به حداقل رساند. 

این فعال سیاسی با اشاره به بحث مخالفان درباره دسترسی ایران به مبادلات دلاری، خاطرنشان کرد: دولت سابق رابطه دلاری را قطع کرد و یورو را جایگزین آن کرد تا به زعم خود، با دلار مبارزه کند، اگر به رسانه‌های آن زمان مراجعه کنید، خواهید دید که برخی رسانه‌ها از این که امریکا را شکست داده‌ایم یا دلار را از مبادلات خود خارج کردیم، با افتخار داد سخن داده‌اند، اما امروز همان رسانه‌ها از اینکه ایران به مبادلات دلاری بازنگشته است، با علم به اینکه این موضوع جزو مذاکرات برجام نبوده است، انتقاد کرده و خرده می‌گیرند. 

مطهری: ریشه مخالفت با برجام اقتصادی است


نماینده مردم تهران در مجلس نیز ریشه مخالفت‌ها با برجام را نه سیاسی، بلکه اقتصادی دانست و به «ایران» گفت: علت اصلی تخریب‌ها علیه برجام و دولت، در این واقعیت نهفته است که حوزه فعالیت‌های برخی از افراد محدود شده است. زیرا با اجرای کامل برجام، شرایط اقتصادی، بویژه مبادلات تجاری به حالت طبیعی باز می‌گردد و در این صورت، دیگر جایی برای برخی انحصارها و امتیازها در اقتصاد نخواهد بود.

علی مطهری با بیان اینکه طیف خاصی از منتقدان دولت، نگران از بین رفتن شرایط پیش از برجام هستند، خاطرنشان کرد: می‌دانید که در 8 سال گذشته، برخی به بهانه دور زدن تحریم ها نفت را از وزارت نفت دریافت کرده و خود، آن را در بازارهای جهانی می‌فروختند که پول بسیاری از این فروش‌ها، به خزانه دولت واریز نشد. طبیعی است که اگر ما نیز جای چنین افرادی باشیم، همچنان تلاش می‌کنیم نسبت به اجرای برجام کارشکنی کنیم یا دستاوردهای آن را زیر سؤال ببریم.

البته طبیعی است که برجام مانند هر توافق‌نامه‌ای نقاط منفی هم دارد ولی نقاط مثبت آن به مراتب از نقاط منفی آن بیشتر است و نظام کل آن را پذیرفته است.

وی با اشاره به اینکه روی دیگر مخالفت‌ها با برجام، تلاش برخی برای ارسال این پیام به دنیاست که سرمایه‌گذاری در ایران امن نیست، افزود: چرا که حضور سرمایه‌گذاران خارجی، سبب رونق و تنوع فعالیت‌های اقتصادی در کشور شده و این امر نیز به نوبه خود، برخی انحصارها و امتیازها را از میان خواهد برد.   مطهری خاطرنشان کرد: البته ممکن است که هدفگذاری برخی از مخالفت‌ها، انتخابات ریاست جمهوری در خردادماه 1396 باشد، اما معتقدم که رویکرد اصلی مخالفت‌ها، اقتصادی است و نه سیاسی.  منتخب مردم تهران برای مجلس دهم با بیان اینکه دولت باید با اطلاع‌رسانی بیشتر از دستاوردهای خودو برجام، ارتباط خود را با مردم گسترش دهد و مطالب را با آنان درمیان بگذارد، اظهار کرد: باید برای مردم توضیح داد که برجام چه دستاوردهایی داشته و شرایط پیش و پس از برجام را مقایسه کرد، زیرا مردم سخن منطقی را می‌پذیرند. به باور مطهری، هرچند، روشن است که اگر برجام نبود، کشور به کجا می‌رسید. اساساً باید این سؤال را در جامعه طرح کرد که کسانی که مخالف اجرای برجام هستند، آیا راه بهتری سراغ دارند؟ آنان اگر راه دیگری داشتند، 8 سال فرصت در اختیار آنان بود که این راه را اجرا کنند.

فیروزفر: نباید مطالبات مردم را بالا برد

یک اقتصاددان نیز با اشاره به اینکه دولت تمام تلاش‌ها را به خرج داده، اتاق فکر و ستاد اقتصادی مناسبی طراحی کرده و از هر فکر و اندیشه‌ای در کشور برای رفع موانع اقتصادی و اجرای بهتر برجام کمک گرفته است، به «ایران» گفت: اما نباید میزان مطالبات مردم را بالا برد. غلامحسین فیروزفر با بیان اینکه برجام دو بخش دارد و یک بخش آن ایران است که به تعهدات عمل کرده، افزود: براساس مشکلاتی که سال‌ها بین ما و امریکا وجود داشته است،  طرف مقابل باید فرصت یابد تا به تعهدات خود عمل کند. طبیعی است که امریکایی‌ها بخواهند چوب لای چرخ جمهوری اسلامی بگذارند  تا کارها با رکود بیشتری جلو برود،‌ اما در همین شرایط نیز باید فرصت داد تا تیم دیپلماسی دولت کار خود را انجام دهد، نه اینکه دولت خود را زیر فشار قرار دهیم. این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اروپایی‌ها گام‌های بلندتری برای گسترش مناسبات با ایران برداشته‌اند، به سفر اخیر «فدریکا موگرینی» به تهران اشاره کرد و گفت: نکته کلیدی دسترسی ما به نظام بانکی امریکا و دلار است که اگر حل شود، و اروپایی‌ها این کار را بکنند، عملاً مشکل مناسبات مالی ما با جهان رفع خواهد شد که باید فرصت لازم را برای حل این مشکل داشت.
 

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
اخبار روز
ببینید و بشنوید
آخرین عناوین